"Het moois dat we delen."
- sofie-vd
- 24 okt 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 nov 2023
WES 2. Jeugdboek : "Ish Ait Hamou"
Dit boek kan ik categoriseren onder ‘goede boeken’. Het is een jeugdboek dat zal aanslaan bij jongeren. Zeker bij een publiek dat worstelt met diversiteit in de samenleving. Het woord samenleving bevestigt meteen ook het issue. Het is een krachtig verhaal dat eindigt met een bevredigende climax. Het verhaal gaat over een meisje van 19jaar die ongewild voor vervoer zorgt van zelfmoordterroristen. Er komen mensen om. Zij belandt in de gevangenis. Nadat ze vrijkomt wacht haar de onmogelijkheid om terug een leven in haar oude buurt op te bouwen. Per toeval ontmoet ze een nabestaande van één van de slachtoffers van de terroristische aanval. Ze ontmoet een gepensioneerd hulpbehoevend man. Zij bezorgt hem boodschappen en schenkt hem thee. Een lokaal thuiszorgproject. Ze weten niet van elkaar dat ze een verbintenis hebben.
Het fijne aan het boek is dat de verhalen, de levens van de protagonisten, afzonderlijk na elkaar worden verteld en pas op het einde ontmoeten ze elkaar. Het boek klopt op die manier voor mij. Hoewel ik er eerst vanuit ging dat Soumia een jongen was. Op één of andere manier voelde ik een bepaalde mannelijkheid aan in haar personage.
Soumia overleeft haar postgevangenistijdperk niet. Ze wordt neergeschoten door de broer van de oudere man. Hij denkt zo zijn zus (de overleden vrouw) te wreken. Maar de man van deze vrouw denkt er anders over. Hij vond troost in het contact met Soumia.
Daarover gaat het boek ook voor mij. Over op een verschillende manier emoties verwerken.
Het boek gaat ook over eenzaamheid. De beide personage zijn een deel van hun leven kwijt. En ze lijden hier duidelijk onder. Mogelijks verbond die eenzaamheid hen.
Het is voor heel wat mensen de bittere realiteit. Om te moeten leven als nabestaande en slachtoffer van een terroristische aanval. De trieste verwoestende sfeer voelde ik doorheen het boek. Daardoor was het voor mij authentiek geschreven.

Dag Sofie
Ik was op zoek naar iemand die het boek al gelezen had en vandaar dus deze reactie op jouw blogbericht! Ik ben er al een tijdje niet toe gekomen om het boek te lezen terwijl ik er al veel positieve reacties over gehoord had. Het is mooi hoe jij de thema's en de verschillende motieven in het boek beschrijft. Het zet me dan ook zeker aan om er nu toch maar echt mee aan de slag te gaan. Ik vind het dan ook een echte meerwaarde om eventueel met korte passages te werken richting het verwerken in de klas met leerlingen eventueel. Daarvoor ga ik het eerst eens helemaal lezen, maar het feit dat ik er al wil…
Hey Sofie
'Het moois dat we delen' was voor mij meteen een trigger om door te klikken. Hoewel ik het boek nog niet gelezen heb, spreekt de titel me heel hard aan. In de huidige diverse maatschappij zou het mooi zijn als we elkaar meer zouden vinden in dingen die we delen en ook meer openstaan voor verschillen. Dat kan zo verrijkend zijn.
Als ik jouw blog lees krijg ik nog meer zin om het boek te lezen; er lijkt heel veel diepgang in te zitten over het omgaan met gebeurtenissen, emoties, confrontaties.... Het vergroot het bewust zijn van dat je eigen invulling van een verhaal ook maar de jouwe is. Dat je hoe anderen dingen beleven en/of verwerken maar…
Hallo Sofie
Ik las 'Het moois dat we delen' van Ish Ait Hamou in 2019. De terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem uit 2016 hadden een diepe indruk op mij achtergelaten als tiener. Dit boek bracht me terug naar dat moment. De exacte verhaallijn was ik echter wel wat vergeten. Daarom was ik heel benieuwd naar je blogpost.
Ik herkende vooral de trieste, verwoestende sfeer die je beschrijft. Ik werd niet vrolijk van het verhaal en was daardoor zelfs blij toen het aan zijn einde kwam. Ondanks de fijne schrijfstijl van Ish, heb ik 'Het moois dat we delen' nooit aanbevolen bij vrienden of familie. Toch merk ik dat het boek momenteel veel wordt gebruikt in secundaire scholen. Zou jij…